De Vallei van de Jerte: Het Juratijdperk en Spaanse kersen.

24-10-2019

In het Gredosgebergte bevindt zich een vallei met een rivier die er op de kaart verbazend rechtlijnig uitziet. Dat is geen toeval. De Jerte rivier stroomt langs Spanje's grootste geologische breuklijn. Vandaag is de vallei vooral bekend om z'n kersen. 

Auteur: Kathelijne Bonne. 

Elke Spanjaard weet dat de beste Spaanse kersen, namelijk de cereza picota, uit Extremadura komen, en om precies te zijn uit de Valle del Jerte in de provincie Caceres. Deze unieke uithoek aan de zuidkant van de Sierra de Gredos wordt twee keer per jaar door een vloedgolf van bezoekers overspoeld. In het voorjaar staan de 'cerezos' in bloei wat prachtig idyllische panorama's oplevert. In de zomer zijn ze zwaarbeladen van verschillende varianten van de picota-kersen. 

Drommen Madrilenen boeken dan een all-in formule: op één dag met de bus heen en terug om zo veel mogelijk kersen te plukken en om de feria de la cereza picota en cereceras, allerlei activiteiten gerelateerd aan de kersenpluk, bij te wonen. De Valle del Jerte is echter meer dan gewoon een hotspot van deze wijnrode lekkernijen. 

Ontbijten in de Vallei van de Jerte.
Ontbijten in de Vallei van de Jerte.

Prehistorisch natuurgeweld

De Jerte-rivier stroomt rechtlijnig naar Plasencia in het zuidwesten, om zich uiteindelijk bij de Taag, die naar Lissabon stroomt, te voegen. Weinigen weten dat de Jerte langs één van Spanje's, en zelfs Europa's grootste geologische breuklijnen loopt. 

De breuk vormde zich in het Juratijdperk. Zelfs kleuters weten waar dit tijdperk beroemd om is. Inderdaad, om de dinosauriërs. 

Vóór het Jura was Spanje nog deel van het supercontinent Gondwana. 

Dit continent omspande Afrika en Zuid-Amerika, maar ook stukjes van Europa, waaronder Iberië. Door de vorming van de Atlantische Oceaan in het Jura en daarna het Krijt, brak Gondwana op in de continenten die we nu op de wereldkaart herkennen. Dit veroorzaakte enorme spanningen waardoor heel lange breuklijnen zich vormden en opvulden met magma, onder andere de Plasencia-breuk die door Jerte-vallei loopt. 

Een magmatisch gesteente genaamd doleriet kan je langs de rivierbedding van de Jerte vinden, als stille getuige van het prehistorische natuurgeweld. De breuklijn is volgens geologen nog steeds actief en kan vroeg of laat een aardbeving veroorzaken. 

Genetkat. (Foto: Ardeidas / CC BY-SA 3.0)
Genetkat. (Foto: Ardeidas / CC BY-SA 3.0)

Microklimaat

De Valle del Jerte wordt best in het kersenseizoen (juni) bezocht. Er heerst een microklimaat waardoor het overdag is het warm is en 's avonds aangenaam koel en fris. 

Vanuit Madrid bereik je de Valle del Jerte door langs Ávila, over de Puerto (bergpas) de Tornavacas te rijden, waarna de baan via haarspeldbochten naar beneden kronkelt. Dit is tevens de grens tussen Castillië-Leon en Extremadura.

Strandje aan de Jerte in Cabezuela del Valle.
Strandje aan de Jerte in Cabezuela del Valle.

De vallei leent zich dankzij z'n milde klimaat en unieke landschap tot allerlei natuuractiviteiten. Wandelen langs kleine beekjes en watervallen, op stranden picknicken en zwemmen in de Jerte, mountainbiken en wilde dieren spotten zijn er enkele van. 

Vele van Spanje's emblematische diersoorten, zoals roofvogels, otters, wilde katten en zelfs de genetkat kan je hier tegen het lijf lopen. Nog meer kom je te weten in het infocenter in Cabezuela de Valle, waar enkele grotere stranden in een brede bocht van de Jerte genesteld liggen. 

In de kloof van de Garganta del Infierno, een zijrivier van de Jerte, bevinden zich natuurlijke plonsbaden, door losse keien in het snelstromende water uitgehold sinds de laatste IJstijd. 

Om te bekomen van actieve dagen, kan je 's avonds gaan eten in één van de verscheidene dorpjes aan de rivier of in de bergflanken. Tijdens de días gastronomicas de la cereza krijg je de meest ongelooflijke combinaties van kersen, verwerkt in typisch Spaanse gerechten, voorgeschoteld. 

Er zijn uiteraard ook vele winkeltjes waar je allerlei kers-gerelateerde producten kan kopen, confituur, likeur, koekjes, gazpacho, thee, en niet te vergeten, grote dozen vol met heerlijk glimmende, verse kersen.

The Valle del Jerte ligt tussen Tornavacas en Plasencia in de provincie Caceres van de regio Extremadura. 

Op de website voor toerisme in Valle del Jerte vind je meer over deze adembenemende vallei. 

Kathelijne Bonne: Als natuurliefhebber ben ik geboeid door hoe atmosfeer, bodem, gesteente, oceaan en leven voortdurend met elkaar in wisselwerking zijn op geologische en menselijke tijdschalen.

Waarom ik GondwanaTalks startte.

Lees ook: de Planeetzusjes.

Laatste artikels:

Ontvang een update voor elk nieuw artikel (om de zoveel weken) / (geen ander soort reclame):Valle del Jerte