— Mineralen  —

Bouwstenen van de Aarde

Wat is een mineraal? 

Mineralen zijn overal maar we letten er meestal niet op. Ze zijn letterlijk de bouwstenen van de gesteenten en dus van de planeet. Dat is de korte versie van het antwoord. 

Waarom vinden we mineralen zo speciaal? Omdat ze alle kleuren van de regenboog hebben, ze weerspiegelen het licht en ze komen voor in geometrische vormen die zelfs de meest vindingrijke architect niet kan bedenken. 

Mineralen, kristallen en edelstenen fascineren mensen al sinds mensenheugenis. Mystieke krachten werden toegewezen aan deze wonderen van de natuur. Zelfs nu, in onze hoogtechnologische wereld, waarin veel mensen naar de wetenschap keren voor antwoorden op grote vragen, worden we nog steeds aangetrokken door mineralen en blijven we gefascineerd door hun pracht en praal.

Of je nu een professionele of amateurgeoloog bent, ik durf te wedden dat je je eigen kleine verzameling mineralen, stenen en fossielen hebt liggen in huis, mooi uitgestald in een glazen kastje. O wee als er iemand aankomt. Al ben je nog zo pragmatisch, ze zijn meer voor je dan gewoon een paar stukjes steen. Vroeg je je dit ooit af: 

Hoe ontstaan mineralen? Hoe lang ze al bestaan voordat ze werden gevonden?

En waarom ontwikkelen sommige mineralen grote, glanzende kristallen, terwijl andere ondoorzichtig en heterogeen zijn? Ze kunnen rechtstreeks uit lava kristalliseren in een vulkaan. Of ze slaan stilletjes neer in een meer, denk maar aan woestijnroos. Dat zijn maar enkele van de manieren.

Lees meer over mineralen en edelstenen, de oorsprong van mineralen en hun betekenis voor de mensheid. 

Klik op de afbeelding om over de volgende onderwerpen te lezen: 

Hier zijn we onder andere mee bezig: 

  • Diamanten van Zuid-Afrika. 
  • Welke mineralen en kristallen vind je in een pegmatiet? Pegma-wat? 

Denk je aan een bepaald mineraal en vind je er hier (nog) niets over? Op wikipedia vind je wel wat, maar niet altijd de oorsprong of de natuurgeschiedenis van het mineraal. Die haal ik op uit verschillende bronnen. Mindat is een databank met een enorm groot aantal mineralen plus uitleg. Daar dwaal ik af en toe rond. 

Beide foto's: géry60 on Foter.com / CC BY-ND