— Leven —

Unieke planeet

Oorsprong van het leven

Wat is de oorsprong van het leven? Er is geen snel antwoord op die vraag. Of toch? De oorsprong ligt ergens in een broeierig meertje, of aan de zwarte rokers in de oceaan. In het tijdperk gekend als het Archeaan. 

Kun je je een wereld zonder leven voorstellen? Toch zijn alle andere werelden in het universum, voor zover wij weten, levenloos. Andere planeten en manen spreken misschien tot de verbeelding, met zeeën van methaan of 'droog ijs', ondergrondse meren, vulkanen en poolijs. Maar ze zijn volledig dor. Er is geen groen, geen vogels die zingen, geen bloemen. Voor zover we weten is de Aarde uniek, en alleen. Maar de bouwstenen van het leven zijn niet beperkt tot de Aarde. Het is bewezen dat ze ook op andere plaatsen voorkomen. Hoe is het leven ontstaan? En hoe zijn de bouwstenen van het leven geëvolueerd tot complexere levensvormen? Welke andere, nu verdwenen organismen bevolkten de aarde?  

We hopen dit gauw in te vullen! Onze biologen zijn ermee bezig!

Als je al iets over leven wilt lezen, raad ik onderstaande boeken aan. Ik had ze niet willen missen!

  • Wonderful Life, door paleontoloog en meesterverteller Stephen Jay Gould, over de explosie van het leven in het Cambrium.
  • Life on a young planet, door Andrew Knoll, over de oorsprong van het leven en de planeet.