— Vurige vulkanen —

Vulkanologie voor dummies.

Hoe werkt een vulkaan? 

Wil je lezen hoe een vulkaan werkt en wat er gebeurt bij een uitbarsting? Ben jij stiekem een amateur vulkanoloog? Leer iets bij over vulkanen en over de meest beruchte uitbarstingen.

Waarom fascineren vulkanen? Omdat ze prachtig zijn maar ze zaaien ook dood en verderf. Niemand blijft onbewogen bij het zien van een vulkaan. We voelen ons nietig, ze verwarren, beangstigen... Kortom, ze dwingen respect af. En voor elke actieve vulkaan is er altijd die prangende vraag: Wanneer is de volgende uitbarsting? Hoeveel vernieling zal die veroorzaken? Wat gebeurt er onder een vulkaan en hoe weten we dat? 

"Het grootste deel van zijn leven is een vulkaan inactief. Hij is een deel van het landschap, een sierlijke kegelvormige berg. Er ligt wat sneeuw op. Wat roze kersenbloesem maakt het landschap compleet, zeker op een Japanse reisaffiche. De serene sfeer kan millennia lang voortduren. Maar dan openbaart zich plots de duistere kant van de vulkaan, hij barst uit. Grillige aswolken klimmen tot hoog in de atmosfeer. De nacht valt bij klaarlichte dag en het regent hete as in de steden en dorpen in de omgeving. Tongen van gesmolten lava stromen langs de hellingen naar beneden, en bedelven de gebouwen die in de weg staan."  Citaat uit dit boek voor de die-hards, ook voor een breed publiek geschreven: Francis, P., and Oppenheimer, C. (1993) Volcanoes. Oxford University Press. 521 p. 

Nu te lezen op GondwanaTalks. Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan:

Met welke vulkaan ben jij bezig? Laat het ons weten! Stuur een mailtje!