— Artikelen —
 

Tot eind negentiende eeuw dacht men dat de continenten altijd op dezelfde plaats lagen. Dat idee kwam onder vuur te liggen naarmate natuurvorsers steeds meer aanwijzingen vonden voor een woelig verleden van onze planeet. Deze onderzoekers bleven echter de underdogs binnen de gevestigde orde van de wetenschap, tot honderd jaar later, het ultieme...

De miljoenenstad Napels ligt op tien kilometer van de Vesuvius. Sommigen wanen zich veilig. Maar dat is niet gerekend op de andere, veel grotere vulkaan: de Campi Flegrei. Men vermoedt een link tussen het uitsterven van de Neanderthalers en een vernietigende uitbarsting van deze supervulkaan.

Vijftig jaar geleden brachten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Mike Collins de eerste stalen van de maan naar 'huis' voor onderzoek. Lees hoe sindsdien koppen rolden, en hoe nieuwe hypotheses in het onderzoek naar het ontstaan van de maan als paddenstoelen uit de grond schoten.

Hoe lapis lazuli vanuit 's werelds oudste mijnen in Afghanistan werd verhandeld naar Mesopotamië en Egypte, is veelvuldig beschreven. Maar wat gebeurde daarvoor? Lees meer over de geologie van lapis lazuli en hoe deze uitkristalliseerde in de Hindoekoesj, te midden van botsende continenten.

De Niger, Afrika's derde rivier, maakt een enorme bocht in de woestijn. Daar ontwikkelde zich een van Afrika's grootste koninkrijken. Lang daarvoor was de Sahara groen en weelderig, en misschien zocht de primitieve mens via deze regionen een route uit Afrika.

In het Gredosgebergte bevindt zich een vallei met een rivier die er op de kaart verbazend rechtlijnig uitziet. Dat is geen toeval. De Jerte rivier stroomt langs Spanje's grootste geologische breuklijn. Vandaag is de vallei vooral bekend om z'n kersen.

In de provincie Segovia, zijn sommige dorpjes rood, bijna bordeaukleurig. Enkele kilometers verderop bevinden zich zwarte dorpjes, en ook gele. Was de burgemeester un poco loco? Nee. De kleuren zijn te wijten aan wat er zich in de ondergrond bevindt.