— Boeken —

Lees je graag meer over wetenschap, maar dan niet op je telefoon of computer? Er kan toch niets op tegen de charme van een echt boek. Ik raad hier boeken aan die ik zelf goed vind en waar ik inspiratie uit put. Ik beveel hier zowel Nederlandstalige als Engelstalige boeken aan. Sommige zeer goede boeken zijn helaas niet in onze taal beschikbaar, maar toch is het verrijkend om eens een Engelstalig boek te lezen.

Nieuwe aanrader

Het verhaal van onze voorouder: Een pelgrimstocht naar de oorsprong van het leven (Richard Dawkins en Yan Wong). Er zaten serieuze gaten in mijn kennis van de evolutie van het leven en de mens, daarom kocht ik dit boek. Dawkins neemt ons mee op een pelgrimstocht naar ons gezamelijke verleden, helemaal tot aan de oorsprong van het leven. Op onze tocht achteruit in de tijd komt de moderne mens eerst zijn naaste mede-pelgrims tegen, namelijke de andere uitgestorven mensachtigen zoals Lucy en de Turkana-jongen, daarna de chimpansees en de gorilla's. Hij beschrijft ook de wereld hoe die er toen uitzag. Nog verder terug in de tijd, toen er nog dinosauriërs waren, waren onze voorouders en die van de meeste moderne zoogdieren, kleine schichtige wezens, die in de schaduw leefden van de reptielreuzen. Maar wie niet sterk is moet slim zijn. En dat waren ze. Dawkins houdt ons met dit boek ook op de hoogte van de laatste genetica en DNA ontwikkelingen en hoe die ons een steeds beter beeld geven van wat ooit was. Een leerrijk boek om tussen je standaardwerken te zetten, bovendien schitterend vertaald door Bart Voorzanger. 

Nog meer aanraders:

The Story of Earth, van Prof Dr. Robert Hazen (Engelstalig). Een zeer goed boek dat de hele aardgeschiedenis behelst, zelfs als geoloog gaf het me een nieuwe kijk. Panikeer niet, het is een redelijk dun, compact boek. Hazen schrijft op een manier waarop we de aarde bijna voor onze ogen door de tijd zien tollen, van een ziedende vuurwereld bijna 5 miljard jaar geleden tot de groene levende aarde vandaag. En hij deinst ook niet terug voor hoe de aarde er in de verre toekomst zal uitzien. Hoofdstukken zijn onderverdeeld in de zwarte, grijze, blauwe, witte, rode en groene planeet, een goede manier om de diverse fases van onze planeet van elkaar te onderscheiden. De Blue Earth bijvoorbeeld verwijst naar het moment waarop het voor het eerst begon te regenen, en de planeet door zeeën werd overspoeld. En er gebeurde ook heel wat meer dan gedacht tijdens de periode van de 'boring billion'. 

Het boek van de Maan, van de Britse Dr. Maggie Aderin Pocock, een ruimtewetenschapper en co-presentatrice van The Sky At Night. Een mooi overzicht en allerlei weetjes over de Maan, vlot geschreven voor een breed publiek. Ze bekijkt niet enkel de wetenschappelijke aspecten maar ook de betekenis van de Maan in de mythologie en in het verleden van de mens.