— Blog —
 

Korte artikeltjes, observaties, losse gedachten en hier en daar een nieuwtje. Er zijn ook enkele artikelen speciaal voor dummies, waar we enkele basisbegrippen van de wetenschap uitleggen. 

De Tethysoceaan was een enorme oceaan die nu niet meer bestaat. Maar klopt dat wel? Niet helemaal. Er zijn nog restanten van deze oceaan. De Middellandse Zee bijvoorbeeld is het laatste overblijfsel van de verdwenen wereldzee. De andere resten van de Tethysoceaan vindt je hoog in de bergen.

Op #WorldEnvironmentDay staan we stil bij het concept van planetaire grenzen. Waar draait het om? Ze bepalen de voorwaarden waaraan de planeet moet voldoen om mensen veilig en comfortabel op de planeet te doen leven, nu en in de toekomst. De planetaire grenzen zijn van belang om te begrijpen wat "een veilige leefomgeving voor de mens" is.

Afrika is een heel oud continent, maar het was niet immuun voor verandering en zag er in het verleden totaal anders uit. Lees over de continenten, het leven en de ijstijden in Afrika, in dit korte overzicht.

De uitbarsting van Mount St. Helens was de culminatie van een langere periode van vulkanische onrust. We doorlopen de gebeurtenissen die, precies 40 jaar geleden, voorgingen aan een van de grootste uitbarstingen in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Vandaag is het Earth Day en daarom staan we even stil bij een eigenschap van de Aarde die onmisbaar is voor het (menselijke) leven. Want 8 miljard mensen moeten op en met de Aarde samenleven. We bekijken het vanuit het standpunt van de evolutie van de aarde als leefbare wereld. Met focus op de atmosfeer en de zuurstof die...

Ja, we hebben allemaal wel al gehoord van geologie. Het is een soort wetenschap voor nerds die graag met stenen rommelen. Wel, als je met zo'n nerd iemand bedoelt die de Aarde wilt begrijpen en waarom die belangrijk is voor de mensheid, dan ja, het is een wetenschap voor nerds! En ik vind het leuk er deel van uit te maken!...

It is difficult for a human being, so new to this world and so futile in his existence, to imagine the enormous expanse of time that has already passed since the Earth formed. Read a bit more about it, to get a glimpse of what Geological Time really is.