— Klimaat en Milieu —

Een veilige plaats om te leven

Wat zijn de planetaire grenzen? 

De planeet draait al 4,6 miljard jaar om haar as en het leven is er al zo'n 4 miljard jaar. Daar heeft de mens weinig over te bassen. De aarde kan tegen een stootje, tenminste als ze geen rekening moet houden met mensen. Zelf een meteorietinslag hebben zeer veel dieren en planten overleefd. Waarom is het milieu dan belangrijk? 

Omdat het milieu, voor de mens, begrensd is door wat men de planetaire grenzen heet. Dat zijn de voorwaarden die nodig zijn om menselijk leven mogelijk en confortabel te maken, en te houden. Daarbij horen een bepaalde concentratie aan zuurstof in de atmosfeer en drinkwater dat niet zuur is. Onze stofwisseling en de voedselpiramide hangen er vanaf. Het draait dus niet zozeer om diesel versus benzine. Het gaat veel verder dan dat. 

Als we onszelf belangrijk vinden, wordt het huidige evenwicht beter niet te ver uit balans gestoten. Tot een grens bereikt wordt. Wat zijn nu weer die grenzen? Grenzen van een leefomgeving die veilig is voor de mens. Het gaat niet om de planeet of het leven. Het gaat om ons. De natuur moet aan bepaalde eisen voldoen zodat een mens zich goed op aarde voelt. Die eisen zijn in het gedrang. 

----

..
...