— Vurige vulkanen —

Vulkanologie voor dummies.

Hoe werkt een vulkaan? 

Wil je lezen hoe een vulkaan werkt en wat er gebeurt bij een uitbarsting? Ben jij stiekem een amateur vulkanoloog? Leer iets bij over vulkanen en over de meest beruchte uitbarstingen.

Waarom fascineren vulkanen? Omdat ze prachtig zijn maar ze zaaien ook dood en verderf. Niemand blijft onbewogen bij het zien van een vulkaan. We voelen ons nietig, ze verwarren, beangstigen... Kortom, ze dwingen respect af. En voor elke actieve vulkaan is er altijd die prangende vraag: Wanneer is de volgende uitbarsting? Hoeveel vernieling zal die veroorzaken? Wat gebeurt er onder een vulkaan en hoe weten we dat? 

Voor een zeer compleet werk over vulkanen en hun werking, maar geschreven voor een breed publiek, verwijzen we naar het boek Volcanoes van de geologen Francis en Oppenheimer. 

Ons eerste artikel over vulkanen gaat over de supervulkaan van Europa: de Campi Flegrei, in Zuid-Italië. De meeste mensen kennen de Vesuvius en de Etna, maar niet de andere vulkanen van Italië, en dat zijn er veel. Ze worden uitvoerig beschreven in het boek Volcanoes of Southern Italy. 

Met welke vulkaan ben jij bezig? Laat het ons weten! Stuur een mailtje!