— Afrika —

Het hart van Gondwana

De natuurgeschiedenis van Afrika: het oudste continent.

Waarom is Afrika speciaal en willen we er meer over weten? Afrika roept mysterie op, angst, compassie, intrige. Sommigen krijgen koude kriebels alleen al van het idee naar Afrika te moeten gaan. Op anderen oefent Afrika een aantrekkingskracht uit die niet te verklaren is. Zoals journalist Ryszard Kapuściński in zijn boek Ebbenhout al beschreef, Afrika bestaat niet, het is een veelheid van volkeren, mythes, landschappen, verhalen, overlevering. En ook over de geologie van Afrika valt veel te vertellen. 

Afrika is een oud continent, en niet alleen omdat het de wieg van de mensheid is. De natuurgeschiedenis van Afrika reikt heel ver in de tijd. Het continent Afrika bestaat uit een drietal zeer oude, kleinere continenten, die stammen uit het tijdperk van het Archeaan, toen er enkel leven was in de zeeën, eencellig leven. Nog lang geen planten en dieren. 

Op een bepaald moment lag Afrika in het midden van een enorm continent, Gondwana. Hoe kan dat? 

Zo zie je maar, Afrika heeft een enorm rijke geologische geschiedenis. We schrijven over Afrika's grote rivieren, zoals de Niger en de Nijl, de uitgestrekte hoogplateaus, en de enorme riftvallei die strekt van Israel tot Mozambique.