— Continenten en oceanen —

Landmassa's op drift.

Platentektoniek uitgelegd

Wat is platentektoniek? En continentendrift? Je wordt waarschijnlijk al moe van de begrippen zelf. Hoewel deze concepten nogal zwaar op de maag liggen, zijn ze toch heel belangrijk. En veel dichterbij dan je denkt. De wereld zoals die er uitziet, en vele processen die een rechtstreekse impact hebben op ons dagelijks leven, zijn het gevolg van platentektoniek. 

Wat is dan een tektonische plaat? 

Dat is een puzzelstuk van de buitenste 'schil' van de aarde. Die buitenste schil is gebroken en bestaan uit verschillende stukken, de tektonische platen. Op zo'n plaat ligt meestal een continent (land), omgeven door zee. En hoe zien de randen van de platen eruit? Je ligt er misschien niet wakker van, maar je kan er zeker van zijn dat het er wild aan toe gaat. Interesse geprikkeld? Lees meer. Hier krijg je de platentektoniek uitgelegd!

En misschien herken je wel tekenen van platentektoniek in het gebied waar jij woont. 

De ontdekking van de platentektoniek was een moeizaam process, omdat vele oude wetenschappers het een belachelijk idee vonden. Maar er waren steeds meer bewijzen. Lees er meer over in ons artikel "Platentektoniek: van een zweverig idee naar een onweerlegbaar feit."